• Nappali részlet

  Nappali részlet

 • Tóparti naplemente

  Tóparti naplemente

 • A vendégházunk távolról

  A vendégházunk távolról

 • A vendégházunk

  A vendégházunk

 • A nappali

  A nappali

 • Egyik szobánk

  Egyik szobánk

 • Markaz látképe

  Markaz látképe

 • Egyik szobánk

  Egyik szobánk

 • Étkező részlet

  Étkező részlet

Markaz látnivalói

A Markazi Tó

A Markazi Tó

A Markazi tó, - melynek vízfelülete 1,7 millió m2- a környék horgászparadicsoma.Az engedéllyel rendelkezők horgászhatnak, csónakázhatnak, vitorlázhatnak, szörfözhetnek a tavon. A tó gazdag halállománnyal rendelkezik, megtalálható benne a ponty, keszeg, törpeharcsa, harcsa, süllő, csuka, busa, amur. A termetes példányok közül már sikerült egy 75 kg-os 2 m feletti harcsát, illetve egy 17 kg-os amurt is kifogni. Bármerről is közelítünk, a hegyekkel, szőlőtáblákkal körülvett tó látványa biztosan azonnal lenyűgöz. Érdemes a tavat körbe járni, (ebben a kék félkör jelzésű túrista út is segíthet) mindenhol valami érdekes, újszerű látvány fogadja a látogatót. Aszályos időben külön látványban lehet részünkl, ugyanis a tóból egy templom romjai emelkednek ki. A hajdani falu legfontosabb épülete a Pusztatemplom volt, romjainak maradványai egészen 1962-ig kökénybokrokkal benőve érintetlenül nyugodtak. Az iszapból kiálló használható köveit 1961-62 telén a falusi építkezések alapjaiba széthordták, majd a tározó tó 1968-as kialakítását követően a megmaradt falakat elfedte a víz. Alacsony vízállásnál azonban a templom romjai ma is előbukkannak.

A Tarjánka szurdok

A Tarjánka szurdok

A Tarjánka szurdok a Mátra egyik gyöngyszeme. Kevesen ismerik ezt a gyönyörű vidéket, pedig számtalan csodát rejt. Ez a különleges geológiával és természeti értékekkel rendelkező völgy kicsit a mesevilágba repíti a túrázókat. Elvarázsolt tájon járunk, ami igazi paradicsom a háborítatlan természetet kedvelőknek. A Büki Nemzeti Park fokozottan védett területe, látogatása csak szakvezetővel lehetséges.

A markazi várrom

A markazi várrom

Markaz községtől északnyugatra fekvő 631 m magas Hegyes-hegy déli nyúlványán, a Várbércen (460 m) találjuk a markazi vár romjait. A várat a hagyomány szerint a tatárjárás idején építették. Valószínűbb azonban, hogy a tatárjárás után meginduló nagy várépítkezés során a XIV. sz. első felében, vagy még valamivel később épült. Korai története is minden bizonnyal a Kompolti családhoz kapcsolódik, akik Markaz környékén már a XIII. században birtokokat szereztek.

A faluszéli kápolna

A faluszéli kápolna

Markaz község a Mátra hegység lábánál, Gyöngyös és Mátrafüred szomszédságában fekszik. Északról hegyes, erdős vidék öleli körbe, délről pedig a tó nyújt pazar látványt minden évszakban. A falu határában, a napfényben gazdag ültevényeken kiváló, karakteres borokat termelnek a helyi szőlősgazdák. Abasár felől megközelítve Markazt, már falu szélén lepihenhetünk a falu széli kis liget fáinak árnyékában, ahol a Boldogasszony tiszteletére épített kápolnát is megcsodálhatjuk.A község nevének eredete - akár csak a szomszédos Abasáré, - itt is összefügg az Aba Sámuel királyunkat adó Aba nemzettséggel, hisz nagy valószínűség szerint a király Márk nevű unokatestvéréről nevezték el.

A meleg vízű kis tó

A meleg vízű kis tó

Többek között a község ékessége a kis meleg vízű tó. Az egykor mocsaras, hatalmas mosókövekkel kirakott meleg vizű tó, - melyben a falu asszonyai generációkon keresztül mostak - napjainkban a fiatalok közkedvelt találkozóhelye, hangulatos pihenőövezet a falu szívében. ... "`Évszázadokon át az asszonyok egyik fő hírforrásaként is betöltötte szerepét e hely ” – írja Hacsavecz Béla A Mátrai hegyek alatt Markaz című könyvében.

A Rómaí katolikus templom

A Rómaí katolikus templom

A római katolikus templom a település központjában emelkedik Markaz dísze és szimbóluma. A jelenlegi templom 1910-ben épült a hirtelen összemlott régitemplom helyén. Oltárképén Szent László vizet fakaszt. Vidéki mester munkája a XVIII. század második feléből. A bejárat feletti kórust nemrégiben újították fel, a festés markazi mester (Kovács György) munkáját dícséri.

A templommal szemben hangulatos Pih

Pihenő park

Pihenő park

A templommal szemben kialakított parkban érdemes elidőzni egy kis pihenésre, alkalom adtán a helyiekkel való beszélgetésre.

A Kézműves ház

A Kézműves ház

Itt megismerhetjük a régmúlt idők berendezési, népviseleti és népművészeti tárgyait.

Szent István szabadidő park

Szent István szabadidő park

Szent István Szabadidőpark számtalan helyi rendezvény színhelyéül szolgál.
Itt található a Szent Korona Emlékmű, melyet Markaz község alapításának 675. évfordulóján avatták fel. A kővel burkolt, lépcsővel, támfallal kiegészített palástformájú rendezvénytér egy várat szimbolizál. A szobor és környezetének anyaga a kisnánai bányában található andezit kőzet.

Elérhetőségek

Cím: 3262. Markaz Jókai Mór utca 83.

E-mail: kagylo4@gmail.com 

Telefon:

Hegedűs Ferencné 

+3630 4889671 

Marozsánné Hegedűs Boglárka

+36 30 2418122   

Üzemeltető: Hegedűs Ferenc 

Adószám: 53175793-1-30

Nyitvatartás egész évben